Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú Sashegyi Zoltánnal, a Pénzügyőr SE U-19 csapatának vezetőedzőjével

 

sashegyi-zoltan.jpg

Fotó: Szabó Topi

 

- Gratulálok a bajnoki címhez! Előzetesen mi volt a célkitűzés erre az évre?
- Mindig az a célunk, hogy minél jobban szerepeljünk. A csapat életében természetessé vált, hogy minden egyes megmérettetésen az élen szeretnénk végezni, a dobogós hely az a minimum.
- Három csapat emelkedett ki a mezőnyből, a Pénzügyőr, a Tatabánya és a Vasas. Vetélytársaitok sokkal jobb infrastruktúrával, lehetőségekkel rendelkeztek. A bajnoki tabellán a Tatabánya és a Pénzügyőr azonos pontszámmal végzett, s végül az döntött a bajnoki elsőségről, hogy egy játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt négy pontot levontak a Tatabányától. Bajnoki címetek mindemellett megérdemelt, mert az egymás elleni mérkőzéseken összesítésben Ti bizonyultatok jobbnak.
- Az tény, hogy az aranyérmünkhöz kellett a Tatabánya hibája, ezt elismerjük, de én is azt mondom, hogy csapatunk teljesen megérdemelte az aranyérmet, pontosan amiatt, amiről beszéltél. Nem rendelkezünk olyan infrastruktúrával, amilyennel a Tatabánya, a Vasas, de ideveszem a REAC-ot, a III. Kerületet, a Szolnokot, s a Budaörsöt is. Ha valaki eljön a pályánkra, akkor csak a környezetet nézve, egy lesajnált kis csapatnak tarthat minket, egészen addig, amíg meglátja játékosainkat és játékunkat. Minden egyes ellenfelünk utólag elismerte, hogy megérdemeltük a bajnoki aranyat, még akkor is, ha a Tatabánya adminisztrációs hibát követett el. A Vasas egy teljesen más világ, teletűzdelve ifjúsági válogatottakkal. A Csatorna-pályán mégis egy olyan meccset játszottunk velük, hogy kétség sem férhetett hozzá, hogy mi nyerjük meg a mérkőzést. Játékosaink fegyelmezetten végrehajtották az előzetesen megbeszélteket, s olyan taktikai érettségről tettek tanúbizonyságot, hogy a négy ifi válogatottal felálló angyalföldieknek esélye sem volt.
- Ha sikerült volna az osztályozókon kivívni a feljutást, helyt tudtatok volna állni abban a rendkívül erős mezőnyben?
- Ugyanolyan munkát végzünk az edzéseken, amilyent az első osztályban végeznek. A három éven belül megszerzett négy bajnoki cím, azt hiszem, hogy önmagáért beszél, de az első osztály az nagyon nehéz lett volna.
- A Felnőtt csapat kiesése mennyire van befolyással az utánpótlásra?
- Mivel a Felnőttek a BLSZ bajnokságban fognak indulni, így ifi szinten egy BLSZ U-19 és egy BLSZ U-16 csapat indítása a követelmény.
- Ezek lényegesen gyengébb bajnokságok az MLSZ-éhez képest.
- Ha lenne annyi játékosunk, akkor kilépnénk a Felnőttek árnyékából, s ott indítanánk a csapatainkat, ahol akarnánk. A kötelező bajnokságokban mindenképpen részt kellene vennünk, viszont pl. pont a mostani helyzet alapján, simán benevezhetnénk egy csapatot az MLSZ U-21-re is, de sajnos erre nincs kapacitásunk.

 

sashegyi-zolival.jpg

Fotó: Szabó Topi


- Térjünk vissza ismét a napos oldalra! Arra lennék kíváncsi, hogy ezek az aranyérmes srácok annakidején hol nevelkedtek, hol kapták meg az alapokat? Tudom, hogy nagyon sokan közülük a II. Kerület UFC játékosai voltak.
- 2008 őszén kaptuk meg az UFC-től az 1993-1994-es korosztályt. Kiváló alapokkal rendelkeztek, nem beszélve arról, hogy több igazán tehetséges játékos volt közöttük. Ahogy teltek az évek, sokan távoztak. A mostani húszas keretből Karvalics Bence, Herczegfalvi Márk, Lesti Bendegúz, Veégh Szabolcs, továbbá a később érkező Győr Adrián és Tóth Zsombor maradt. A jó eredmények hatására a megszűnő Láng SK-ból csatlakozott hozzánk Pápai Ádám, Varga-Sebestyén Benjámin, Kovács Dávid és Mag Kristóf. Menet közben aztán több egyesületből is érkeztek. Ez a keret igazából nemrég alakult ki.
- Az évek során hozzászokhattunk ahhoz, hogy sikeresek vagytok.
- 2008-óta van négy aranyérmünk, két második és egy harmadik helyezésünk. Volt olyan évünk, amikor egyszerre két bajnokságban is helytálltunk.
- A BLSZ U-19 és az MLSZ U-19.
- Így van. Bármilyen szinten indultunk, mindig a végső győzelemre törekedtünk. S ez többségében sikerült is. S akkor ugye ezeken kívül még voltak a téli teremtornák, meg a nyári meghívásos rendezvények, ahol szinte mindenhol nyertünk, köztük öt igen komoly tornáról is mi hoztuk el a serleget.
- Mely játékosok azok, akiket kiemelnél a csapatból, s jó szívvel ajánlanál a BLSZ I. osztályba?
- Mindenkit.
- De mégis kik nyújtották a legjobb teljesítményt?
- Az osztályzatok alapján felállított rangsor sem teljesen mérvadó, mert én végeztem az osztályzást, s nem biztos, hogy mindig jól láttam a dolgokat, de ez függhet más külső tényezőktől is, pl. azok a játékosok előnyben vannak, akik nem léptek pályára egy-egy nem annyira jól sikerült mérkőzésen.
- Tovább erőszakoskodom. Ki az, akit a csapat a legjobbnak tekint? Minden közösségben kialakul egy rangsor.
- Karvalics Bence.
- Aki egyben a csapatkapitány is.
- De hozzáteszem ő is tudása alatt szerepelt a tavasz folyamán. Ő ennél sokkal többre képes, de kétszer is megsérült.
- Amikor bajnokok lettetek, akkor tudtátok már, hogy mely együttesekkel kell osztályozót játszani az első osztályba kerülésért. A Paks után a Békéscsaba következett volna. Mennyi esélyt adtál a feljutásra?
- A Paks ellen ötven százalékot. Nem érzékeltem azt a különbséget, mely egy NB I-es, s akkor még egy NB III-as ificsapat között van. S nem is volt ilyen különbség, legalábbis Pakson nem. A visszavágón viszont öt perc alatt elintéztek minket, melybe a szakmai hibáink is belejátszottak. Nem tudtunk villámgyorsan reagálni egy adott szituációra. Végül a paksi csapat teljesen megérdemelten jutott tovább a két mérkőzés alapján.
- Nem sikerült kiharcolni a feljutást, a következő szezonban a BLSZ U-19 bajnokságban induló együttesben az aranyérmesek közül csak ketten maradnak. Hogyan tovább?
- Szakosztályunk vezetése szeretné, ha a srácok továbbra is a Pénzügyőrben játszanának, így 2013. július 09-én, a felkészülés kezdetén, mindannyijukat várják a Felnőtt csapatnál. Még egyszer szeretném megköszönni játékosaimnak az elmúlt években elvégzett munkát. Sok sikert kívánok felnőtt labdarúgó pályafutásukhoz. Remélem, hogy dolgozunk még együtt!

Szécsi József