Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú Kocsis Gáborral

 

kocsis-gabor.jpg

Fotó: Szabó Topi István

 

- A csapatból azon kevesek közé tartozol, akik a NAV-nál dolgoznak. Mi a munkaköröd? Kollégáid mennyire követik figyelemmel a labdarúgócsapat eredményeit?
- A NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igaizgatóságán dolgozom pénzügyi nyomozóként. Akiket érdekel a foci, szokták kérdezni mi a helyzet a csapattal, érdeklődnek, legutóbb a nemzetközi pénzügyi tornán aratott siker után többen is gratuláltak a csapatnak.

- Miként kerültél kapcsolatba a labdarúgással, eleve adott volt, hogy kapus leszel?
- Édesapám vitt le 6 éves koromban a Bozsik-stadionba Kispestre focizni, akkor még előkészítő korosztályban szerepeltünk, nem indultunk bajnokságban, csak játszottunk minden edzésen. Igazából nem is emlékszem, miként kerültem a kapuba, de amikor elindult a korosztályunk versenyeztetése, én már kapus voltam, és azóta is a gólvonal előtt ragadtam.

- Nagyjából nyolc éve vagy a Pénzügyőrnél, korábban a BKV Előrénél is megfordultál. Hány másodosztályú mérkőzés van a hátad mögött?
- Túl komoly másodosztályú karrierem nincs, három mérkőzésen szerepeltem a második vonalban, majd három szezont követően igazoltam a Pénzügyőrhöz több játéklehetőségben reménykedve, illetve a tanulmányaim könnyebb folytatása érdekében.

- Eddigi pályafutásod során, melyik mérkőzésen nyújtottad a legjobb teljesítményt?
- Talán négy vagy öt éve játszottunk a Dunaharaszti ellen idegenben, amikor két tizenegyest is sikerült kivédenem, ezeken a szituációkon kívül is folyamatosan foglalkoztatva voltam, kár, hogy egy balszerencsés megpattanó lövést követően elveszítettük a mérkőzést 1-0-ra. Ha jól emlékszem a végén kilenc vagy tíz emberrel fejeztük be az összecsapást.
- Nekem egy 2007-es Vác elleni Magyar Kupa meccs ugrott be elsőként, ahol ugyan kétszer is megzörgették a hálódat, de jó pár már gólnak látszó lövést hárítottál. A mérkőzés után a váciak trénere Verebes mágus teljesen el volt ájulva tőled. Te viszont csak szerényen ennyit mondtál „Nagyon sokszor szerencsém is volt, mert a csatárok belém rugdosták a labdát, de igazából a csapat küzdőszelleme döntött, mindenki nagyon akarta ezt a sikert.” Minek örülsz inkább, ha egy jó csapat ellen sikerül néhány bravúrt bemutatnod, vagy az a legjobb, ha jól zár a védelem s alig van védenivalód az egész mérkőzésen? Tudósítás a Pénzügyőr SE - Vác mérkőzésről
- Jobban szeretem azokat a meccseket, amikor erősebb ellenfelekkel játszunk, több dolgom van. Kapusként így is úgy is végig kell koncentrálni a 90 percet, és attól hogy sok dolgom van még nem biztos, hogy alárendelt szerepet kell játszanunk. Az általad említett mérkőzésen is kisebb nagyobb megszakításokat leszámítva a mi térfelünkön folyt a játék, ennek ellenére meccs közben nem éreztem, hogy komoly baj lehet, jól működtünk csapatként, ha valaki hibázott, mindig volt, aki kisegítse a másikat. Sikerült is megőrizni a második félidő során a továbbjutást érő döntetlent, annak ellenére, hogy az ellenfélben több NB1-et is megjárt játékos szerepelt. Persze nem hiszem, hogy van olyan kapus, aki szomorkodna egy olyan összecsapás után, amikor a csapat sziporkázó játékkal 3-0-ra nyer, ő pedig alig találkozik a labdával.
- Hosszú időn keresztül sérült voltál, s leginkább a többi kapusunk edzésében vettél részt, aztán tavaly nyáron keményen nekiálltál, leadtál néhány kilót, s bár többnyire a kispadon ültél, de néhány mérkőzésen szóhoz is jutottál. Jelenleg milyen állapotban vagy?
- Maradjunk annyiban, hogy olyan formában már nem hiszem, hogy leszek, mint a sérülésem előtt, a lábam nem az igazi, már nem is lesz az, figyelnem kell mit, hogy csinálok edzésen. Ettől függetlenül, ha védeni kell meccsen nem jelent problémát, a gond csak az, hogy olyan munkát már nem tudok elvégezni, amire nekem szükségem lenne ahhoz, hogy azt mondhassam magamra, hogy 100%-os állapotban állok be a kapuba.
- Egy orrtörés miatt maszkban védtél a Csepel elleni MK előselejtezőn. A mérkőzés az utolsó percekben döntetlenre állt, s úgy volt, hogy Szakács Kristóf áll majd be helyetted a tizenegyesrúgásokra. A játékvezető valami miatt hamarabb vetett véget a rendes játékidőnek, így végül maradnod kellett. Ha jól emlékszem három tizenegyest is megfogtál, így rendkívül nagy érdemeid voltak a továbbjutásban. Meg tudod mondani, hogy hány tizenegyest fogtál meg eddigi pályafutásod során?

- Ha jól emlékszem csak két tizenegyest hárítottam, egyet fölérúgott az egyik csepeli játékos. Pontos számot nem tudok mondani, de volt egy olyan félév, amikor kifejezetten szerencsés voltam ilyen szempontból – ebbe az időszakba tartózik az ominózus dunaharaszti mérkőzés is. Egyébként nem hiszem, hogy egy kapust az minősítene, milyen százalékban védi a büntetőket. Nyilván számít a megérzés, illetve hogy olvassuk a lövő játékos gondolatát, mozdulatait, de ilyen szituációknál nekünk nincs veszítenivalónk, ha jól rúgják, nem lehet védeni, ahogy mondani szokták. Így pedig azért komoly lelki fölényben vagyunk a mezőnyjátékosokkal szemben.

 


- Mik a további terveid? Harmincévesen a legjobb kapuskorban vagy.
- Nehéz kérdés. Azzal kezdeném, hogy rengeteg energiát és szabadidőt emészt fel az, hogy munka mellett csináljuk, amit csinálunk, maximális elismerésem azoknak a csapatársaimnak, akik a meló mellett heti négy-öt alkalommal eljönnek edzésre, minden hétvégén játszanak, én erre már nem vagyok képes. Az igazat megvallva nem tudom, hogy miként alakul a jövőm. Sok függ attól, mire van szüksége a csapatnak. Ha nem sikerül kapust igazolni és Hajdú Gerinek lehetősége lesz magasabb osztályban megmutatni képességeit, akkor nyilván nem tehetem azt meg, hogy abbahagyom, és egy kapussal vágjunk neki a bajnokságnak. Azonban nehezíti a helyzetet, hogy Szabó Sanyi távollétében nem tudok úgy készülni, hogy az ideális legyen. Amikor itthon van, nagyon jó edzéseken veszünk részt, sokat segít abban, hogy a lehető legjobb állapotba kerüljünk. Ha ő nincs, akkor én próbálom meg több-kevesebb sikerrel átvenni a helyét, hogy a fiatalok a lehető legtöbbet fejlődjenek. Az biztos, hogy a lehetőségeimhez képest próbálom majd a legjobban segíteni a csapatot. Ha ez azt jeleneti, hogy védenem kell bajnokin, akkor védek, ha a többiekkel kell foglalkozzak, akkor azt teszem majd.

Szécsi József

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.