Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú Sashegyi Zoltánnal, a Pénzügyőr SE U-19 csapatának vezetőedzőjével

 

sashegyi-zoltan.jpg

Fotó: Szabó Topi

 

- Gratulálok a bajnoki címhez! Előzetesen mi volt a célkitűzés erre az évre?
- Mindig az a célunk, hogy minél jobban szerepeljünk. A csapat életében természetessé vált, hogy minden egyes megmérettetésen az élen szeretnénk végezni, a dobogós hely az a minimum.
- Három csapat emelkedett ki a mezőnyből, a Pénzügyőr, a Tatabánya és a Vasas. Vetélytársaitok sokkal jobb infrastruktúrával, lehetőségekkel rendelkeztek. A bajnoki tabellán a Tatabánya és a Pénzügyőr azonos pontszámmal végzett, s végül az döntött a bajnoki elsőségről, hogy egy játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt négy pontot levontak a Tatabányától. Bajnoki címetek mindemellett megérdemelt, mert az egymás elleni mérkőzéseken összesítésben Ti bizonyultatok jobbnak.
- Az tény, hogy az aranyérmünkhöz kellett a Tatabánya hibája, ezt elismerjük, de én is azt mondom, hogy csapatunk teljesen megérdemelte az aranyérmet, pontosan amiatt, amiről beszéltél. Nem rendelkezünk olyan infrastruktúrával, amilyennel a Tatabánya, a Vasas, de ideveszem a REAC-ot, a III. Kerületet, a Szolnokot, s a Budaörsöt is. Ha valaki eljön a pályánkra, akkor csak a környezetet nézve, egy lesajnált kis csapatnak tarthat minket, egészen addig, amíg meglátja játékosainkat és játékunkat. Minden egyes ellenfelünk utólag elismerte, hogy megérdemeltük a bajnoki aranyat, még akkor is, ha a Tatabánya adminisztrációs hibát követett el. A Vasas egy teljesen más világ, teletűzdelve ifjúsági válogatottakkal. A Csatorna-pályán mégis egy olyan meccset játszottunk velük, hogy kétség sem férhetett hozzá, hogy mi nyerjük meg a mérkőzést. Játékosaink fegyelmezetten végrehajtották az előzetesen megbeszélteket, s olyan taktikai érettségről tettek tanúbizonyságot, hogy a négy ifi válogatottal felálló angyalföldieknek esélye sem volt.
- Ha sikerült volna az osztályozókon kivívni a feljutást, helyt tudtatok volna állni abban a rendkívül erős mezőnyben?
- Ugyanolyan munkát végzünk az edzéseken, amilyent az első osztályban végeznek. A három éven belül megszerzett négy bajnoki cím, azt hiszem, hogy önmagáért beszél, de az első osztály az nagyon nehéz lett volna.
- A Felnőtt csapat kiesése mennyire van befolyással az utánpótlásra?
- Mivel a Felnőttek a BLSZ bajnokságban fognak indulni, így ifi szinten egy BLSZ U-19 és egy BLSZ U-16 csapat indítása a követelmény.
- Ezek lényegesen gyengébb bajnokságok az MLSZ-éhez képest.
- Ha lenne annyi játékosunk, akkor kilépnénk a Felnőttek árnyékából, s ott indítanánk a csapatainkat, ahol akarnánk. A kötelező bajnokságokban mindenképpen részt kellene vennünk, viszont pl. pont a mostani helyzet alapján, simán benevezhetnénk egy csapatot az MLSZ U-21-re is, de sajnos erre nincs kapacitásunk.

 

sashegyi-zolival.jpg

Fotó: Szabó Topi


- Térjünk vissza ismét a napos oldalra! Arra lennék kíváncsi, hogy ezek az aranyérmes srácok annakidején hol nevelkedtek, hol kapták meg az alapokat? Tudom, hogy nagyon sokan közülük a II. Kerület UFC játékosai voltak.
- 2008 őszén kaptuk meg az UFC-től az 1993-1994-es korosztályt. Kiváló alapokkal rendelkeztek, nem beszélve arról, hogy több igazán tehetséges játékos volt közöttük. Ahogy teltek az évek, sokan távoztak. A mostani húszas keretből Karvalics Bence, Herczegfalvi Márk, Lesti Bendegúz, Veégh Szabolcs, továbbá a később érkező Győr Adrián és Tóth Zsombor maradt. A jó eredmények hatására a megszűnő Láng SK-ból csatlakozott hozzánk Pápai Ádám, Varga-Sebestyén Benjámin, Kovács Dávid és Mag Kristóf. Menet közben aztán több egyesületből is érkeztek. Ez a keret igazából nemrég alakult ki.
- Az évek során hozzászokhattunk ahhoz, hogy sikeresek vagytok.
- 2008-óta van négy aranyérmünk, két második és egy harmadik helyezésünk. Volt olyan évünk, amikor egyszerre két bajnokságban is helytálltunk.
- A BLSZ U-19 és az MLSZ U-19.
- Így van. Bármilyen szinten indultunk, mindig a végső győzelemre törekedtünk. S ez többségében sikerült is. S akkor ugye ezeken kívül még voltak a téli teremtornák, meg a nyári meghívásos rendezvények, ahol szinte mindenhol nyertünk, köztük öt igen komoly tornáról is mi hoztuk el a serleget.
- Mely játékosok azok, akiket kiemelnél a csapatból, s jó szívvel ajánlanál a BLSZ I. osztályba?
- Mindenkit.
- De mégis kik nyújtották a legjobb teljesítményt?
- Az osztályzatok alapján felállított rangsor sem teljesen mérvadó, mert én végeztem az osztályzást, s nem biztos, hogy mindig jól láttam a dolgokat, de ez függhet más külső tényezőktől is, pl. azok a játékosok előnyben vannak, akik nem léptek pályára egy-egy nem annyira jól sikerült mérkőzésen.
- Tovább erőszakoskodom. Ki az, akit a csapat a legjobbnak tekint? Minden közösségben kialakul egy rangsor.
- Karvalics Bence.
- Aki egyben a csapatkapitány is.
- De hozzáteszem ő is tudása alatt szerepelt a tavasz folyamán. Ő ennél sokkal többre képes, de kétszer is megsérült.
- Amikor bajnokok lettetek, akkor tudtátok már, hogy mely együttesekkel kell osztályozót játszani az első osztályba kerülésért. A Paks után a Békéscsaba következett volna. Mennyi esélyt adtál a feljutásra?
- A Paks ellen ötven százalékot. Nem érzékeltem azt a különbséget, mely egy NB I-es, s akkor még egy NB III-as ificsapat között van. S nem is volt ilyen különbség, legalábbis Pakson nem. A visszavágón viszont öt perc alatt elintéztek minket, melybe a szakmai hibáink is belejátszottak. Nem tudtunk villámgyorsan reagálni egy adott szituációra. Végül a paksi csapat teljesen megérdemelten jutott tovább a két mérkőzés alapján.
- Nem sikerült kiharcolni a feljutást, a következő szezonban a BLSZ U-19 bajnokságban induló együttesben az aranyérmesek közül csak ketten maradnak. Hogyan tovább?
- Szakosztályunk vezetése szeretné, ha a srácok továbbra is a Pénzügyőrben játszanának, így 2013. július 09-én, a felkészülés kezdetén, mindannyijukat várják a Felnőtt csapatnál. Még egyszer szeretném megköszönni játékosaimnak az elmúlt években elvégzett munkát. Sok sikert kívánok felnőtt labdarúgó pályafutásukhoz. Remélem, hogy dolgozunk még együtt!

Szécsi József

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.