Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú Tóth Kevével a Pénzügyőr SE U-17 csapatának vezetőedzőjével

2013.12.20

 

toth-keve.jpg

 

- Hogy kerültél kapcsolatba a labdarúgással, illetve a futsallal?
- 12 évesen a Ferencvárosi Torna Club játékosa volt az egyik osztálytársam, barátom, aki leinvitált a Népligetbe.
A futsallal? 2005-ben, a Gödöllői Bikák tulajdonosa Mátrai Zsolt kért fel, hogy tartsak erőnléti és koordinációs edzéseket az akkor összeállt, később Magyar Bajnok és Kupagyőztes futsal csapatnak!

- Korábban mely csapatoknál fordultál meg játékosként, illetve edzőként?
- Játékosként az FTC-ben kezdtem el futballozni, ahol az akkori edző viselkedése miatt félév után elmenekültem, így lettem a Bp. Spartacusnál igazolt játékos, ahol ismét megszerettem a labdarúgást. Ekkor még kapusként szerepeltem a csapatomban. A későbbi foci story-m már mezőnyjátékosként (Hungarocamion, Ganz-Mávag, 22 Volán, - ULM) ugyan tanulságos, de nem hiszem, hogy bárkit is untatnom kellene vele…
Edzőként a Csabdi SE-ben (felnőtt), utánpótlásban a Vasas Kubala Akadémián. Futsalban a Gödöllői Bikákat már említettem, de később a Vasas futsal NB1-NB2-es felnőtt csapatánál is voltam pályaedző- majd vezetőedző.

- Féléve vetted át a Pénzügyőr SE U-17 csapatát, gyakorlatilag egy komplett gárdával jöttetek át a Vasastól. Mi volt az oka a piros-kékekkel való szakításnak?
Hát egy nagyon szerethető, játékstílus és felépített képzés nélküli, lesajnált U-15 „B” játékos keretet kaptam a Vasas vezetőktől, hogy kísérletet tegyünk a futsal és a nagypályás futball együttes képzésére. Érthetetlen okból, de hivatalosan hamar leállították a projektet, amelyet én nem betartva folytattam a munkát a srácokkal, amiben a szülök és a játékosok teljesen partnerek voltak! Csak a vezetők nem látták a befektetett munkánk értelmét, hiszen a futsal képzést egyenesen letiltották. Később, szakmai vezetőm próbált falazni, de ma már Ő sem tagja a Vasas edzői csapatnak. Egész évben dolgoztak, tanultak a srácok, aminek bajnoki arany lett az eredménye. Így részt vehettek a szezon végi Akadémiai válogatón, ahol persze, senki sem maradt fenn a rostán, vagyis senki nem kellett nekik, ezután kerestem befogadó lehetőséget a bajnokcsapatomnak, ahol tovább folytathatjuk a képzést. Hát, így kerültünk a PSE klubhoz… Hiszek abban, amit csinálunk és hiszek a srácaimban, persze még fiatalok, így kiszámíthatatlan a jövőjük, de próbálom megértetni velük, hogy csak 100%-os elméleti, gyakorlati és mindennapi edzéssel lehet esélyük, hogy egyszer profi labdarúgó váljon belőlük.

- A Pénzügyőr mellett Újpesten is szerepet vállalsz, ahol a jelenleg másodosztályú felnőtt futsal csapatnak vagy a vezetőedzője. Nem látsz komoly választóvonalat a két sportág között, az U-17 csapat játékosai a hagyományos labdarúgás mellett rengeteget futsaloznak is. Elmagyaráznád a dolog lényegét, hogy ez mitől működik?
- Idén vállaltam el az Újpest futsal csapatának irányítását, ahol szembesültem az abszolút amatőr játékkal, de ezt kihívásnak vettem és örülök, amikor a futsal szakmai jegyei visszaköszönnek a mérkőzéseken, amiket az edzésen vagy a kocsmában magyarázok a fiúknak ...
Kérdésedre, hadd kérdezzek vissza? Mitől működik a Ronaldo C7, Messi, Iniesta, Ronaldinho, Robinho, Kaka (de sorolhatnám nagyon sokáig) zseniális labda érzékelése és játéka? Válaszom egyszerű. Őket, nem csak futballozni, hanem gondolkodni, látni, érzékelni (edzésenként talán ezer és ezer labdaérintésre) oktatták a futsal segítségével, és nem az alapvonalig lefutni, ahonnan beadva a labdát a középen érkező játékos társat megjátszani „stílusra”…
De, hogy ne is mondjak többet! Kérdezzenek meg egy NB1–es Futsal játékost és egy NB1-es nagypályást, miként látják a futballt, mint játékot! Meglepődnének a válaszokon….

- Más szempontból is új szemléletet, máshol bevált módszereket próbálsz meghonosítani, hiszen különösen nagy hangsúlyt helyezel a sportolók helyes táplálkozására, illetve az erőnléti állapot megfelelő fejlesztésére. Hogy látod a jelenlegi magyarországi helyzetet ebből a szempontból?
- Sajnálatos a magyar lemaradás ennek tekintetében is a nyugati (pl. spanyol, német) és keleti (mint pl. az orosz, ukrán) csapatokhoz képest. Ott látom a problémát, hogy amelyik csapatoknál próbálkoznak ezekkel a segítő eszközökkel élni, ott is jelen pillanatban csak a TAO lehetősége miatt használják a táplálék kiegészítőket, de ott is többségében csak pénz (mosása) átcsoportosítása végett. Tudatos és komoly szakmai hozzáértés nélkül azt sem lehet jól csinálni, csak úgy, mint az erőnléti, koordinációs edzést, valamint a tudatos futballt! Mindezekre szükség van, de csak a megfelelő szakemberekre…

- Van-e edzői példaképed, illetve mely ország/országok labdarúgását érzed igazán közelállónak magadhoz?
- Nehéz kérdés! Biztosan egy ilyen kérdés után, mindenki valamelyik sztárcsapat edzőjét említené, de én Puskás Öcsibá egyik keresztfiát Solymosi Jánost mondanám, akit bizonyára nem sokan ismernek, pedig volt ifjúsági válogatott is! Janibának nagyon sokat köszönhetek mind a nagypályás edzéseken tanultak miatt, valamint a rengeteg kispályás futball támogatása (grund foci) miatt… De, szakmai gondolataim és a futball-futsal képzés másként látásában Kis János futsal oktató évekig tartó munkája is benne van.
Még egy gondolat: Nem egy edző példaképet kerestem soha, hanem egy olyan egyesületi mintát, ahol nem egy edzőn múlik minden, hanem ahol egy szakmai team munkája építi fel a játékosok szakmai fejlődését! Nem hiszek abban, hogy van olyan edző, aki minden területben kimagasló oktató. Nem hiszem, hogy minden edző képes egyformán jól tanítani védekezést, támadást, egyéni képzést, erőnlétet, koordinációt és még sorolhatnám. Mert van, aki egyik területben és van, aki a másikban tudja jobban felkészíteni a futball növendékét. Sajnálatos, hogy ezt a XXI. században nem látják a magyar klubokban és az MLSZ-ben. Így juthatnánk el a szakmai team létrehozataláig, de ez is magyarázza pl. az FC Barcelona vagy az ElPozo Murcia utánpótlás képzésének erejét..

- Jelenleg az U-17 csapattal a 3. helyen álltok a tabellán, fej-fej mellett haladva az Újpesttel és a Vecséssel, hogy értékeled az elmúlt félévet?
- Dobogósok leszünk, pedig csapatom még csak U-16-os korosztályú. Sajnálom, hogy nem tudtunk elindulni az MLSZ-es bajnokságban, mivel a kiválasztás és klubkeresés miatt lemaradtunk a nevezés lehetőségéről!
Sajnálatos, hogy a bajnokság nem minden mérkőzése megfelelő színvonalú a kitűzött céljainknak, de az edzés és játék lehetőség, valamint a leendő infrastuktúra kárpótolhat bennünket mindenért. Köszönöm a PSE vezetőinek, Sashegyi Zoltán U-19 csapat edzőjének, Dr. Demeter Tamás szakosztály vezetőnek a segítséget és támogatást, hogy otthonra leltünk és, hogy megvalósíthatjuk az elképzeléseinket, terveinket. Hadd említsem meg, hogy dec. 15-én egy meghívásos teremtornára is hivatalosak voltunk, amelyet megnyertünk! Reméljük mi is adhatunk valamit a klub dicsőségének!

- Gratulálok csapatodnak az eddig elért eredményekhez, bízva abban, hogy a játékosok közül néhányan egyszer majd a Pénzügyőr felnőtt csapatában is bemutatkozhatnak!

Szécsi József

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.