Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pénzügyőr kapusiskola indul. Interjú Lippai Józseffel

2014.03.25

 

lippai_jozsef.jpg

Lippai József tíz éven keresztül az ország két legelismertebb és legjobb akadémiáján volt vezető kapusedző. Kilenc évet töltött ugyanilyen pozícióban az MLSZ különböző csapatai mellett. Három EB selejtező mérkőzésen az „A” válogatott kapusedzőjeként tevékenykedett. Jelenleg a Pénzügyőrnél készül kapusiskolát indítani.

- Játékosként mely csapatokban védtél?
-1980-tól 1988-ig az Újpesti Dózsa különböző utánpótlás csapataiban.
-1988-tól 1990-ig a BVSC NB III-as, majd a bajnokság megnyerése után az NB II-es csapata következett.
-1990-től 1992-ig a BMTE NB II-es csapatának voltam az első számú kapusa.
-1992-től 1993-ig a Bagi FC NB II-es kapusa voltam.
-1993-tól 1995-ig az NB II-es BVSC következett, a bajnokság megnyerése után itt lettem NB I-es játékos.
-1995-től 1998-ig a III. KER. TVE csapatában szerepeltem NB I-es, illetve NB II-es mérkőzéseken.
-1998-tól 1999-ig az izraeli Maccabi Akkónál játszottam.
-1999-től 2002-ig a BKV Előre NB II-es csapatában védtem, és itt fejeztem be a labdarúgást.
Közel 500 NB II-es illetve NB I-es mérkőzésen védtem. Mindenhol első számú kapus tudtam lenni és szinte sosem voltam sérült. Ezért tudott össze jönni ez a szép kerek meccsszám. Ötször nyertem NB II-es bajnokságot, közben bemutatkoztam a magyar futsal válogatottban is, ahol több világversenyen is részt tudtam venni. Csapataim nagy részében csapatkapitány voltam.
- Hogy kerültél az edzői pályára? Már játékosként elhatároztad, hogy kapusedzőként folytatod tovább? Mely csapatoknál, illetve futball akadémiáknál dolgoztál?
- Már 25 éves koromban elvégeztem a Testnevelési Egyetemet, edzői és sportmenedzseri diplomát szereztem. Akkor még nem tudatosan az edzői pályára készültem, hanem az NB I mellett, belefért a tanulás is az időmbe.
Igazából csak harminc éves korom után kezdtem gondolkodni az edzőségen.
35 évesen az NB II-ben védtem és ekkor jött egy ajánlat az MTK-tól, legyek a komplett utánpótlás kapusedzője. Gondolkodtam, hogy mi legyen, húzzam még az aktív játékot pár évig, vagy váltsak és fejezzem be a profi pályafutásomat. Az utóbbi mellett döntöttem, mert több ilyen ajánlat nem jött volna az ország akkor legjobb utánpótlás csapatától. Egy év múlva én lettem a Sándor Károly Akadémia kapusedzője is, a már meglévő budapesti bázis mellett, valamint az NB II-es Bodajk kapusedzője, mely az MTK NB II-es csapata volt akkor.
A következő évben az MTK mellett az MLSZ-ben is munkát kaptam, a nagysikerű 1989-es korosztály (Both József vezetésével) kapusedzője lettem. Ezzel a korosztállyal lettem EB ötödik 17 éves korukban, EB harmadik 19 éves korukban és VB bronzérmes 20 éves korukban.
Öt év munka után az MTK-tól a Győri Fehér Miklós Akadémiára szerződtem és négy évig a Győr vezető kapusedzője voltam és ezzel párhuzamosan az MLSZ-ben központi kapusedzőként vállaltam szerepet.
Ez idő alatt három EB selejtezőn én voltam a nagyválogatott kapusedzője Erwin Koeman Szövetségi kapitány mellett.
2012. április 01-től főállású edző lettem az MLSZ-ben ezért a győri állásomat fel kellett mondanom.

alexandria--20-.jpg

alexandria--28b-.jpg

alexandria--122-.jpg

A fényképek Alexandriában készültek, ahol 2009. szeptemberben világbajnoki bronzérmes lett az U20-as Magyar labdarúgó válogatott.


- A kezed alatt fejlődhettek a magyar labdarúgás legjobb hálóőrei, az U-14-es korosztálytól a felnőttig bezárólag. Többek között Bogdán Ádám, Megyeri Balázs, Fülöp Márton, és Gulácsi Péter is. Melyiküket tartod a legtehetségesebbnek?
- Bogdán Ádám rengeteget fejlődött Angliában, de úgy vélem, hogy hiányzik valami belőle. Becsületes rengeteget dolgozó kapus és remek ember.
Megyeri Balázs jókor igazolt külföldre és nagy tapasztalatokat szerzett, komoly nemzetközi meccseket játszott, de úgy gondolom ő sem lesz a magyar válogatott első számú kapusa.
Fülöp Marci egy tanult kapus, nem a tehetsége, hanem a szorgalma miatt csinált ilyen remek pályafutást, de már ő sem lesz első számú kapus.
Nálam a hosszú távú befutó Gulácsi Péter. Minden meg van benne, remek adottságú szuper intelligens kapus. Sokáig fogja a magyar kaput őrizni.
Büszke vagyok rá, mert 12 éves korától én voltam az edzője, és Magyarországon nem is volt másik kapusedzője. Tőlem került el Liverpoolba.
- Sokan azt mondják, hogy Magyarország igazi kapusnemzet, hiszen mindig volt két-három nagyon jó cerberusunk. Mi az oka ennek?
- Szerintem a jó képességű kapusedzők áldozatos munkája a válasz. Itthon nagyon sok jó kapusedző dolgozik. Ez az a poszt ahol európai szintű játékosaink vannak.
- A kapusok nemcsak az edzés módszertanát illetően, hanem egyébként is különleges bánásmódot igényelnek. Esetükben különösen fontos a megfelelő mentális állapot elérése, melyhez úgy gondolom, hogy nélkülözhetetlen a szoros lelki kapcsolat az edző és a játékos között. Kialakult egyfajta jelenleg is tartó barátság a korábbi munkáid során?
- A legjobb példa erre a Gulácsi Péter, még a családi rendezvényeire is meg voltam hívva, a mai napig mindent megbeszélünk, pedig már nehéz neki újat mondani, mert mindenben túlnőtte a mentorát. De mondhatnám még a Jova Leventét a Fradi első számú kapusát, Nagy Gergőt a Győri ETO NB I-es kapusát, Hegedűs Lajost az MTK kapusát és még sokan másokat is.
- Miként kerültél a Pénzügyőrhöz, s mely korosztályokkal foglalkozol?
- Ez év január 21-én az MLSZ-ből elküldtek minden főállású edzőt, sajnos nem nézték, hogy ki milyen minőségben dolgozott, a népharag elsodort mindenkit (Hollandia-Magyarország 8-1). Nekem is mennem kellett, a mai napig nem értem miért, hiszen az MLSZ legeredményesebb edzője voltam.
Munka után kellett néznem és ekkor kaptam a Pénzügyőrtől egy ajánlatot, amit elfogadtam. Köszönet érte Demeter Tamás úrnak és Nyúl Lászlónak és az összes edzőnek, akik nagy szeretettel fogadtak.
Minden kapussal foglalkozom 12 éves kortól a felnőttekig.
- Úgy tudom, hogy korábban nem csak a hálóőrök, de a kapusedzők képzésében is részt vettél. Ez még most is tart?
- Még 2011-ben az MLSZ edzőképző intézet felkérésére három kapusedző tanfolyamot tartottam az ország összes kapusedzőjének.
2012-ben Írországban, Dublinban elvégeztem az UEFA kapusedző PRO tanfolyamot, majd 2012-ben ennek a tanfolyamnak az anyagát felhasználva Magyarországon is leadtuk ezeket az ismereteket, ahová az összes NB I-es, illetve válogatott kapusedzők megvoltak hívva. A hogyan továbbról még nem tudok semmit.
- Folyamatban van egy kapusiskola kialakítása a Pénzügyőrnél, melyhez kívülről is lehet majd csatlakozni. Miként fog ez működni, s milyen feltételekkel, s hol lehet rá jelentkezni?
- Igen, el szeretnék indítani egy kapusiskolát a Pénzügyőrnél. Mindenki jelentkezhet nálam a 0620-923-2347-es telefonszámon. Két helyen lesznek az edzések, a Kőér utcában és a Csatorna pályán. Szeretnék több korosztályban is elindítani csoportokat és nagyon komoly egyéni képzésen keresztül még sok Gulácsit, Megyerit, Jovát képezni. Nagy szeretettel várok mindenkit.
 

Szécsi József


 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.